Preot paroh Oancea Mihai

Preoți slujitori Octombrie 24, 2014

Născut la data de 22 11 1948, în satul Oglinzi, comuna Răuceşti, judeţul Neamţ, absolvent al Institutului Teologic Universitar Bucureşti, hirotonit la data de 1 1 1970 de către Mitropolitul Iustin Moisescu pentru Parohia Izvoru Alb, judeţul Neamţ, după şapte ani preot paroh la Parohia Almaş, judeţul Neamţ, de la data de 17 7 1977. Este al 34-lea preot slujitor dintre cei cunoscuţi, cu cea mai îndelungată perioadă de pastoraţie la această parohie.

Prezentare: „…în toate sondajele de opinie biserica se plasează foarte bine, dar nu din acest motiv cred că părintele a luat de data asta Omul anului 2009. Părintele Oancea-Almaş, din punctul meu de vedere, sigur că nu trebuie să explic de ce este iubit ca preot şi ce-nseamnă dumnealui la Almaş ca preot. Eu spun ce-nseamnă pentru mine un prieten de câteva decenii, cu care pot să vorbesc despre orice, oricând, în discuţia noastră omenescul fiind prioritatea şi cred că omenescul este şi prioritatea preotului în general. Felicitări. Prezentator: Emil Nicolae (Nadler).

Semnal: Pr. Mihai Oancea-Almas: o carte despre dialogul interreligios

Trebuie să recunosc, din capul locului, că nu mă surprinde apariţia cărtii „Umanismul religiilor Indiei şi umanismul creştin" semnată de părintele Mihai Oancea-Almaş. Şi asta pentru că am cunoscut preocupările autorului faţă de gândirea şi religiile orientale de-a lungul unor discuţii pe care le-am avut pe parcursul anilor, pe de o parte, şi pentru că îi ştiu capacitatea de elaborare şi sinteză din colaborările noastre publicistice, pe de altă parte. Or, tocmai aceste atribute - pasiunea cercetării în profunzime şi exprimarea concisă a concluziilor originale - definesc volumul la care mă refer…

E un punct de vedere generos, care demonstrează încă o dată că totdeauna ne va uni partea bună pe care o păstram în noi, indiferent de identitatea pe care am moştenit-o sau pe care ne-am asumat-o, şi tinde să ne dezbine partea întunecată / rea a fiinţei noastre…”. Emil Nicolae, Realitatea, luni 22 ianuarie 2007, p. 4, Cultură

Arareori am întâlnit la un preot o aşa deschidere novatoare şi înţelegerea prezentului… Curajul de a fi sincer şi a scrie invitând la dialog şi nu la ură... şi duşmănie... Sincer, m-a uimit tematica şi deschiderea.” Camelia-Iuliana Radu, Ploieşti, Scriitor, poet, jurnalist, eseist şi grafician, Licenţiată în psihologie, master în ştiinţele educaţiei.

Data hirotonire: 1970-01-01